És CrossFit per a tothom? La meva experiència como a Coach i els meus inicis a l’esport del CrossFit

Tots ens preguntem quan ens endinsem en una nova activitat, ja sigui esportiva o de qualsevol índole, si serem capaços d’afrontar-la o si serà l’adequada per a nosaltres, en aquest punt tan delicat és on avui ens centrarem per intentar dilucidar els dubtes que se solen presentar en aquests nous reptes.

Com en gairebé tot, haurem de fer un prova i error constants per tal d’esbrinar si alguna cosa s’adapta a les nostres expectatives i necessitats, aprendre que tota nova experiència aportarà sempre coses positives i també ens farà sortir de la zona de confort, la qual, ens posarà en una situació que ens farà dubtar de tot. Aquí és on rau gran part de l’èxit de qualsevol canvi.

En els meus anys com a coach, m’he trobat en diverses situacions i paradigmes que hem de saber afrontar, a la fi i al el cap, són la meva “prova i error”. Aprendre d’elles és indispensable per poder oferir no només un servei adequat, sinó que el teu nou “atleta” sigui capaç de consolidar i fidelitzar el seu nou repte per a convertir-lo en un hàbit de la seva vida diària. Aquest canvi que li aportarà no només salut, superació i millores, sinó també aprendre a afrontar moments complicats amb què tots ens trobem tard o d’hora.

Quan comencem CrossFit, ens trobarem amb un ventall tan ampli i tants reptes que a molts farà dubtar de si això “és per a mi”, però no s’ha de tenir por ni presses, cadascú ha de posar els seus límits i la seva ambició per davant, trobar el teu propi camí i no comparar-nos amb ningú.

I això ens porta als meus inicis, perquè un pot pensar que, si estàs “fort” o “en forma” serà més fàcil, res més lluny de la realitat. Els meus inicis van ser difícils, conèixer els Burpees, l’halterofília, readaptar el meu “moviment” a tot això tan nou; et fa veure que per a ningú és un camí de roses. En la meva experiència personal, aquest camí ha estat ple de moments bons però ple de fallades, errors i frustració, però per a tot objectiu o meta, és exactament igual. L’actitud estoica, la perseverança i aprendre de cada “derrota” farà que aflori la millor versió de tu mateix. Confia que milloraràs i tard o d’hora, amb dedicació, ho aconseguiràs, tots i cada un de nosaltres podem fer-ho.

A tot això, hem de sumar-li la comunitat, l’entorn, els nostres companys de suors, rialles i més. Ells són els grans artífexs de que CrossFit sigui el que és. Ens ajudem, ens encoratgem, ens entenem, a la fi i al el cap, compartim la mateixa experiència perquè tots passem pel mateix camí, saps que aquest company, el nou, el que té un mal dia, el que ha passat mala nit o qui només va per fer “alguna cosa”, passen pel mateix. CrossFit és empatia en estat pur.

Llavors, quina és la meva resposta a la pregunta “El CrossFit és per a tothom?” És molt simple, tots estem fets per a l’esport. Quantes vegades haurem sentit allò de “l’ésser humà està dissenyat per moures”. El CrossFit, en la seva més bàsica expressió, és moviment, aprenentatge i superació. Tan sols cal voler fer-ho, donar el pas i confiar en els professionals perquè ens guiïn en aquest trajecte d’autoconeixement. Cal aprendre a gaudir del trajecte que suposa endinsar-se en aquest món i oblidar-se de la meta, faran que l’experiència canviï radicalment. Aquest esport és inclusiu, adaptatiu i ple d’eines perquè tots siguem capaços de practicar-lo.

Per tant, la meva resposta és un SI rotund, tots som capaços de practicar CrossFit, amb ganes i esforç, un pot aconseguir coses increïbles.

Alvaro Satle – Head Coach