Entrevistem a Eric Duran

“Sóc l’Eric Duran, tinc 30 anys i des de fa un any visc a Sant Gregori, abans vivia a Girona. Des de fa 3 anys faig substitucions de mestre d’Educació Física, tot i que aquest curs, degut al Covid, comparteixo una tutoria de 1r/2n i Psicomotricitat a P3 i P4/P5.”

Com vas descobrir el CrossFit? Què et va engantxar?
“Una parella amiga meva em va anar apretant perquè un dia fes una prova al box. Jo m’hi oposava perquè considerava que el CrossFit era un treball excessiu però finalment vaig acceptar. Tot i que va ser molt dur, hi va haver alguna cosa que em va agradar molt i en finalitzar l’entrenament ja havia decidit que seguiria.”

T’ha fet canviar en alguna cosa desde que el practiques?
“Sí, sobretot en l’alimentació, tot i que ja venia de fer peses i ja ho tenia molt en compte. Això sí, a casa meva no hi ha Nutella i els dolços que hi puguin haver es reserven pel diumenge per esmorzar. Fem alguna excepció amb la xocolata amb llet quan tenim un moment de debilitat. També m’ha fet organitzar una mica més els meus horaris per tal que sempre hi tingui cabuda la sessió al box.”

Què tal els inicis al CrossFit? Recordes la teva primera classe?
“Vaig començar el setembre del 2019 i em va tocar fer un Fran, Thrusters i pull-ups. Jo venia de fer peses en un gimnàs i vaig pensar que tot i que, no entenia el que anava a fer, ja me’n sortiria. Quan vaig entendre que era un Thruster ja vaig flipar. Crec que li vaig posar 2,5 kg per banda per posar-hi alguna cosa i que no fos la barra sola. A mesura que avançava el wod flipava, a més, no m’havia agradat mai fer cames al gimnàs i les tenia fetes pols. I, evidentment, amb els pull-ups portava una liada brutal per fer el kipping. No vaig entrar el wod ni de broma però aquell sofriment i aquella frustració va despertar algo en mi i vaig voler tornar.”

Abans de fer CrossFit, practicaves algún esport o activitat física?
“Quan era adolescent vaig practicar rugby. M’agradava molt i entrenava molt però em vaig colapsar i ho vaig voler deixar, coses d’adolescents. Desprès vaig fer Kick Boxing durant dos anys però vaig perdre la motivació i ho vaig acabar deixant. Aleshores vaig començar a anar al gimnàs i a córrer de tant en tant, però no era regular, tenia époques que hi anava més i altres que en prou feines feia alguna cosa. Finalment, vaig agafar constància al gimnàs i vaig tenir una época molt regular. Fins i tot, quan ja vaig començar a CrossFit alternava 3 dies al box i 2 al gym, però anava destrossat i necessitava descansar així que vaig acabar deixant el gimnàs i em vaig quedar amb el CrossFit. Actualment combino el CrossFit amb el surf que, com que hi ha pocs dies d’onades a la Costa Brava, no suposa un problema per combinar-ho.”

Quin és el teu moviment favorit i el que més odies?
“El moviment que més m’agrada fer és el Bar Muscle Up però en general tot el que impliqui treball en barres i fer pull-ups amb les seves variants m’agrada molt. Per altra banda, buff n’hi ha varis, els Thrusters són molt durs, els Squat Overhead també, i a més, jo sóc un pal d’escombra i em costa molt fer-los. Però diria que el que menys m’agrada són els Pistols perquè mecànicament és el que em fa més por de fer-me mal.”

Què és el que més t’agrada d’aquest esport?
“El que més m’agrada és que no competeixes amb ningú si no vols. Si tens un dia de “bajona” vas més tranquil, és igual, fas el que pots i llestos. I si tens un dia que estàs centrat vas a totes. Els companys, companyes i entrenadors amb qui entrenes també hi fa, a vegades em costa concentrar-me pel wod i algun toc d’atenció ajuda posar-te més serio. També m’agrada aquest esport perquè és un treball global del cos i amb una hora ho tens enllestit.”

Com portes aquest nou confinament?
“Bé, aquesta vegada és diferent. Realment fins que no van tancar el box no em va fotre mentalment. Tinc la sort d’anar a l’escola i allà, entre totes les mesures aplicades, fem vida normal i t’ajuda a estar concentrat amb les coses del dia a dia. Però bé, com a mínim podem sortir a fer esport i que ens toqui el sol sense portar mascareta.”

Què trobes a faltar durant els confinaments?
“Buff! és difícil perquè d’aquest confinament a l’anterior hi ha molta diferència. Amb l’anterior va ser més difícil perquè no podíem fer res; no podies sortir a passejar, veure la família, l’escola estava tancada i tot i que es fes teletreball era molt diferent, l’entrenament a casa es feia com es podia… En l’actual pots fer moltes més coses si t’ho vas montant bé. La família la veus entre setmana i algún amic, pots fer esport per la natura… El que em fot és tenir el box tancat.”

Com a professor d’educació física, creus que el programa de CrossFit Kids, és un bon programa pels nostres nens i nenes?
“D’entrada ho trobo positiu com a un recurs més per fomentar una vida activa i practicar hàbits saludables. És una activitat que té cabuda per a tots els nens i nenes. Permet aproximar-se al nivell de les capacitats físiques i possibilitats motrius de cada un tenint un impacte positiu en l’autoconcepte, estat emocional i autoestima. A més, la part més positiva del CrossFit és que toca moltes branques d’altres esports i crea un desenvolupament motriu globalitzat no essent tant específic com altres esports. Considero que es pot utilitzar el CrossFit Kids com una eina més per millorar en altres esports o bé, per mantenir un desenvolupament motor complet.”

Com veus la creixent tendència en tema de sobrepés entre els menors d’edat?
“Sí, és un problema que va en augment. A vegades em trobo que hi ha nens i nenes que l’única activitat física que duen a terme és a l’escola i en casos així la motivació no sol abundar. Crec que es pot intentar conscienciar i plantejar tipus d’activitats perquè s’hi sentin més a gust però es redueix a una hora a la setmana d’activitat física…Aquí ja hi entra la implicació familiar i això ja és un tema més delicat. Al final, si un nen o nena té un entorn més actiu des del punt de vista esportiu, és més fàcil que aquests s’animin a fer qualsevol activitat física.
Per altra banda, també hi ha els hàbits alimentaris. En una societat envoltada de sucre i potenciadors de sabor, és difícil fer un canvi en un nen o nena quan s’està acostumat a menjar aliments d’aquest tipus i beure refrescos enlloc d’aigua. Com he dit abans, és un tema delicat que vol la implicació de molta gent.”

ROXE Team